Ve Erdoğan Kuzey Irak’ta… Başbakan karşıladı… “Kürdistan” bayrağı tartışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

13 yıl sonra yapılan kritik ziyaretin ana gündem maddesi terörle mücadelede işbirliği oldu. Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Irak’taki ziyarete katılıyor.

ERDOĞAN, IRAK CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı.

Törenin ardından Bağdat Sarayı’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi.

REŞİD İLE GÖRÜŞMEDE GAZZE VE TERÖRLE MÜCADELE ELE ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi.

İki liderin görüşmesinde Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu da belirtti.

Gazze’deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini de söyledi.

Sudani ise terörle mücadelede ortak çalışmanın önemine değindi.

Irak Cumhurbaşkanı ayrıca iklim değişikliği ve su kriziyle mücadelenin önemine de vurgu yaptı.

Görüşmenin ardından Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı.

KALKINMA YOLU PROJESİ İÇİN ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Abdullatif Reşid’in ardından Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı.

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Sudani, anlaşmanın bölge halkları için bir köprü vazifesi göreceği söyledi ve “Bu, halkların birbirini daha iyi anlamasını sağlayacak. Güvenlik ve istikrara katkıda bulunacak” dedi.

Sudani, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile güvenlik konusundaki engellerle mücadeleyi, terörist unsurların varlığı ile mücadeleyi görüştük. Daha fazla kontrol ve istikrar için Türkiye ırak sınır bögesi güvenliğini görüştük” diye ekledi.

“IRAK TOPRAKLARI KOMŞULARIMIZA KARŞI KÖTÜ NİYETLE KULLANILAMAZ”

Gazze konusunda da Türkiye ile işbirliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başbakan Sudani, “Irak topraklarının hiçbir şekilde herhangi bir komşumuza karşı kötü niyetle kullanılmasına izin veremeyiz. Hiçbir grup Irak’ın topraklarının egemenliğini ihlal edemez” ifadelerini kullandı.

Irak başbakanı ayrıca Gazze’deki duruma da değinerek şöyle konuştu: “İslam dünyasının kutsal topraklarında yaşananlara gözlerimizi yumamayız. Bunu da görüştük. Derhal ateşkes ihtiyacı konusunda aynı fikirdeyiz.”

“SAĞLAM BİR YOL HARİTASI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasının başında Kalkınma Yolu Projesi’ne değindi.

Erdoğan, “Sayın Başbakanla birlikte altına imza attığımız Ortak İşbirliği İçin Stratejik Çerçeve Anlaşması, sağlam bir yol haritasını teşkil ediyor. Metinle, güvenlik, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, çevre, sınıraşan sular, sağlık, eğitim gibi pek çok alanda teknik müzakerelerin sürdürülmesini ve takibini sağlayacak Ortak Daimi Komiteler kurulmasına karar verdik.

Ayrıca güvenlikten ticarete, ulaştırmadan tarıma, pek çok başlıkta yeni işbirliği imkânlarını da beraberinde getirecektir. Anlaşmaların hayata geçirilmesi için gereken koordiasyonu sağlayacağız” açıklamasını yaptı.

“PKK’NIN IRAK’TAKİ VARLIĞININ SONLANACAĞINA DAİR İNANCIMI PAYLAŞTIM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde güvenlik ve terörle mücadelede iş birliğinin en önemli konulardan olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

“Irak topraklarından Türkiye’yi hedef alan terör örgütü PKK’ya ve uzantılarına karşı atabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik. PKK’nın Irak’ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Resmen terör örgütü ilan edilerek, Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına olan güçlü inancımı bu vesileyle mevkidaşlarımla paylaştım. Bu, komşuluk ve kardeşlik hukukumuzun da gereğidir. Irak hükümetinin atacağı adımlarda tüm desteği sağlamaya hazırız. FETÖ’yle ortak mücadele de gündem başlıklarımızdan biriydi.”

Erdoğan ayrıca Irak’ın Türkiye’nin önde gelen ticaret ortaklarından olduğunu söyleyerek “Geçtiğimiz yıl 20 milyar dolar seviyesinde seyreden ticaret hacmimizi daha üst seviyelere taşımak istiyoruz. Sayın Başbakanla bu çerçevede atılacak adımları ele aldık. Ticaretimizin önündeki suni engellerin ortadan kaldırılması noktasında yapılabilecekleri değerlendirdik. Kalkınma Yolu Projesi’nin bu hedef bakımından hayati önemine değindik” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başta Irak’ın olmak üzere, tüm bölgemizin istikrarına ve refahına büyük katkı sunacak bu stratejik planlamaya dair kararlılığımızı, imzaladığımız Mutabakat Muhtırası’yla perçinlemiş olduk” ifadelerini kullandı.

Su sorunu konusuna da değinen Erdoğan, Irak’ın yaşadığı iklim krizi ve kuraklığın, Türkiye’yi ve dünyayı da etkilediğini belirtti.

İSRAİL-İRAN EKSENİNDEKİ GELİŞMELER FİLİSTİN’DEKİ KATLİAMI GÖLGELİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir diğer önemli gündem maddesi olan Gazze’ye ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gazze’de akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. İsrail’in Filsitin’de uyguladığı zulüm ve bunun bölgemize etkilerini ele aldık. İsrail-İran ekseninde yaşanan gelişmeler, Filistin’deki katliamı gölgelemektedir. Irak da olumsuz etkilenmektedir. Tüm tarafları gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum. Başkenti Doğu Kudüs olan Filsitin devletinin kurulması bölge barışının gereğidir.”

İKİNCİ DURAK ERBİL

Bağdat’taki programlarını tamamlayan Erdoğan, “TC-CAN” uçağı ile 20.15’te Erbil kentine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani tarafından karşılandı.

Tören kıtasını selamlayan, Başkan Barzani ve Başbakan Barzani ile basın mensuplarına fotoğraf veren Erdoğan, daha sonra törende hazır bulunan IKBY heyeti ile selamlaştı.

Töreni ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanından IKBY Başkanlık Sarayı’na hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Barzani ile görüşmesinde Kürdistan bayrağı da yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir