Alerjiye hangi doktor, bölüm bakıyor?
1 min read

Alerjiye hangi doktor, bölüm bakıyor?

Alerji, vücudun normalde zararsız olan maddelere aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkan bir immünolojik reaksiyondur. Normal koşullarda zararlı olmayan maddeler, alerjik bir reaksiyon meydana getirirler. Bu maddelere alerjen denir. Alerjenler, polen, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, besinler, böcek sokmaları ve ilaçlar gibi çeşitli şeyler olabilir.

Alerjik tepkiler genellikle vücudun bağışıklık sistemi tarafından tetiklenir. Bağışıklık sistemi, zararlı maddelere karşı savaşmak için antikorlar üretir. Ancak, alerjik bir reaksiyon durumunda, bağışıklık sistemi zararsız maddelere karşı da antikorlar üretir. Bu antikorlar, alerjenle temas ettiğinde vücutta bir dizi kimyasal tepkimeye yol açar, bu da alerjik belirtilere neden olur.

ALERJİYE HANGİ DOKTOR/BÖLÜM BAKAR?

Alerjiler genellikle bir alerji ve immünoloji uzmanı tarafından yönetilir. Bu tür uzmanlar, alerjiye neden olan tetikleyicileri tanımlamak ve tedavi etmek konusunda uzmanlaşmışlardır. Alerji ve immünoloji uzmanları, genellikle iç hastalıkları, pediatri veya alerji ve immünoloji bölümlerinde eğitim almış tıp doktorlarıdır.

Alerji belirtileri olan kişiler, alerji testleri ve tedavisi için bir alerji uzmanına danışabilirler.

Alerjik reaksiyonlar çeşitli semptomlara neden olabilir, bunlar arasında burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı, deride döküntüler, gözlerde kızarıklık ve sulanma, nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ve anafilaksi gibi daha ciddi durumlar bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir